Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home2/biharisz/public_html/index.php on line 9
Szorvány települések Bihar megyében
 • Főoldal
 • Hírek
 • Interjú
 • Fórum
 • Galéria
 • Kapcsolat
 •  20 éves az RMDSZ

              A hétvégén Várasfenesen is megemlékeztek a helyi érdekvédelmi szervezetünk fennállásának 20-ik évfordulójára. A rendezvényt a református egyház által visszakapott iskolában tartották,  közel 50-en  vettek részt. Az eseményen a megyei RMDSZ-t Gavrucza Tibor megyei tanácsos, Grim András  a szórványért felelős ügyvezető alelnök és Szabó József  a körzeti és helyi szervezetekért felelős ügyvezető alelnök képviselték.

              Fekete István helyi rmdsz elnök és Máthé László tiszteletes köszöntötték a résztvevőket, majd átadták a szót Gavrucza Tibor megyei tanácsosnak. Gavrucza elmondta, mivel erősen kötődik a Fekete Körös Völgyéhez mindig szívesen látogatja meg a régió magyarságát. Jól tudja, hogy a szórvány ugyan számban kevesebb, de minőségben sokkal több. A szórványban élő magyarságnak nagyobb bölcségre és kitartásra van szüksége. Grim András ügyvezető alelnök szerint szórványban élni nehéz, ugyan akkor hatalmas lehetőség is a magyarság egységre és szolidaritásra. Az egység meghozza a maga gyümölcseit, amelyek felvirágoztatják a szórványban élő magyarságot. Szabó József alelnök  megköszönte a megyei RMDSZ nevében azt az áldozatos munkát amelyet a fenesi RMDSZ végzet a magyarság érdekében. Az RMDSZ nem változtatta meg nevét, hitét és céljait. Az eredmények és kudarcok között fontos, hogy ragaszkodjunk eredeti céljainkhoz.

              Gyulai Ilona körösjánosfalvi tanítónő segítségével visszaemlékeztek a húsz évvel ezelőtt történt eseményekre. A szebb jövő reményében 1990 január 14-én Várasfenesen is megalapították az RMDSZ szervezetét. Az alakuló gyűlés akkor Máthé László református lelkipásztor vezetésével zajlott. A zsúfolásig megtelt kultúrházban lelkes tömeg volt jelen ahol ismét elszavalhatták a Nemzeti dalt. Már az akkori gyűlésen kérték a romániai magyarság anyanyelvi oktatási hálózat létrehozását az óvodától az egyetemig. Január végén a várasfenesi RMDSZ már 450 tagra bővült. Az első elnök Miklós István volt aki 1990 és 2000 töltötte be ezt a tisztséget, majd öt követte 2000 és 2007 között Boros Péter. Vura Albert 2007-től  rmdsz elnök, majd 2009-től Fekete  István irányítja a Várasfenesi RMDSZ-t. Ebben a két évtizedben több jelentős sikert is feltudnak mutatni. Máté Péter Gábor személyében alpolgármestere volt a fenesi magyarságnak 1996-2000 között. Ebben az időszakban sikerült elérni a víz bevezetésének előkészítési tervét és több útszakasz leaszfaltozását. 2004-2008 közötti ciklusban is magyar polgármestere volt Várasfenesnek Vura Albert személyében. Ennek a periódusnak a legfontosabb eredményei, hogy a református egyház visszakapta ingatlanjait: Várasfenesen a kultúrházat és az iskola régi épületét, Jánosfalván az óvodát, míg Sonkolyoson az iskola épületét.

              Fenesi Eszter szavalása után szeretett vendégség következet, ahol a résztvevők kötetlen formában, jó hangulatban emlékeztek vissza az elmúlt két évtized eseményeire.

  Események

  2010-08-05 13:47:13

  âăîşţÂĂÎŞŢ

  Tovább

  2010-02-26 12:41:24

  Două ţări, un scop, succes comun!

  Tovább

  Szállás

  Elérhetőség