Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home2/biharisz/public_html/index.php on line 9
Szorvány települések Bihar megyében
 • Főoldal
 • Hírek
 • Interjú
 • Fórum
 • Galéria
 • Kapcsolat
 • Mezőtelegdi megemlékezés

   

  A hétvégén Mezőtelegden is megemlékeztek az RMDSZ 20 éves évfordulójára. A program koszorúzással kezdődött, a néhai rmdsz elnök, Vékás József sírjánál. Szoboszlai Gáspár István mezőtelegdi tiszteletes és Filip József alpolgármester felidézték az egykori elnök bátorságát, pontosságát és kitartását. Elmondták, hogy Vékás Józsefnek rendkívül sokat köszönhet a helyi érdekvédelmi szervezet.

  A koszorúzást követően a református egyház holland épületében folytatódott tovább a megemlékezés. Az est moderátora Szoboszlai tiszteletes volt. Beszédében felidézte azokat a bátor embereket akik egy szabad világban szabad életet akartak. Az RMDSZ megalapítása a szabadság első jele volt. A mezőtelegdi Pacsirta néptánccsoport bemutatója után Szabó József az rmdsz körzeti és helyi szervezeteiért felelős ügyvezető alelnök üdvözölte a jelenlévőket. Kifejezte örömét, hogy részt vehet ezen az eseményen és együtt ünnepelhet a mezőtelegdi magyarsággal. Tisztelettel gondol azokra akik azokban a nehéz időkben létrehozták az RMDSZ-t és ebben a húsz évben érdekvédelmi szervezetünkbe tevékenykedtek. Filip József mezőtelegdi alpolgármester, mint aktív résztvevője az akkori eseményeknek, emlékezet vissza azokra az időkre. Az 1989-es decemberi események következtébe lehetővé vált hogy 1990 január 7-én a községi kultúrotthonba, Mezőtelegden megalakuljon a helyi RMDSZ szervezete. A 20 évvel ezelőtti gyűlésen Szabó Sándor mérnököt választották meg elnöknek. Az eltelt évek alatt öt követték Gyenge Imre, Velkó József, néhai Vékás József, Zsugya Ferenc, Filip Jozsef és jelen pillanatban az ifjú, Erdey Zsolt. Filip elmondta, hogy az eltelt két évtizedben az RMDSZ-nek köszönhetően számos Szüreti Bálat, Borversenyt és Majálist szerveztek. Létrejött a Mezőtelegdi Pacsirták néptánccsoport. Nagy Gabriella rmdsz tag visszaemlékezése szerint a 90-es évek elején egy kis de nagyon lelkes csapat tevékenykedet Mezőtelegden az RMDSZ-ért. Hasonlóképpen vélekedet Szabó Sándor egykori elnök is: akkoriban talán több lelkesedés volt az emberekben amikor közösségi munkáról volt szó.

  Váncsa Emese szavalata és a helyi néptánccsoport bemutatója bizonyította, hogy ezen a Sebes Körös völgyi településen nagyon fejlett a magyar kulturális élet. Erdey Zsolt, jelenlegi elnök, díszoklevelet adott át azoknak akik az elmúlt húsz évben jelentős szerepet játszottak a szervezet életében. Ugyanakkor a jelenlegi elnök felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy most is szükség van olyan lelkes önkéntesekre akik a helyi magyarság érdekében tevékenykednek. A beszédeket Grim András a szórványért felelős ügyvezető alelnök zárta aki, elmondta, hogy a mezőtelegdi magyarság szép példát mutatott, azzal, hogy az elmúlt évekeben ápolta és fejlesztette a szövetséget. Az RMDSZ-nek nemcsak szép múltja de jövője is van.

  A hivatalos program nemzeti imánkkal zárult, majd egy állófogadás következet, ahol a jelenlévők megkóstolhattak egy gyönyörű piros, fehér, zöld színű tortát.

  Események

  2010-02-26 12:41:24

  Două ţări, un scop, succes comun!

  Tovább

  2010-08-05 13:47:13

  âăîşţÂĂÎŞŢ

  Tovább

  Szállás

  Elérhetőség