Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home2/biharisz/public_html/index.php on line 9
Szorvány települések Bihar megyében
 • Főoldal
 • Hírek
 • Interjú
 • Fórum
 • Galéria
 • Kapcsolat
 • Magyarremete

  Fekvése

  Bihar megyében, Belényestől 7 km-re északra, a Belényesi medencében, a meziádi patak mellett fekvő település.

  Története

  A Bihar-hegység egyik legszebb völgyében fekvő kisközség a trianoni békeszerződésig Bihar vármegye Belényesi járásához tartozott.

  Régen a püspökségi nemesek birtoka volt.

  1520-ban nevét a vámszedőhely-ek között tartották nyilván.

  1562-ben a Cséffy és Vizessy család kapott itt egy birtokrészre királyi adományt.

  Az 1600-as években Vajda Miklós és Vajda Zsigmond voltak a település földesurai, később pedig a görögkatolikus püspökségé lett.

  A falu ősi román kori templomának falaiból egyes máig meglévő részei már az Árpád-kor végén álltak. Remete falu magyarsága a 16. század második felében tért át a protestáns hitre, ekkor meszelték le a templom freskóit, közülük a Szent István-t, Szent László-t, és Szent Imrét ábrázolókat, melyek azonban mára már feltárásra kerültek, s újra láthatók.

  1992-ben társközségeivel együtt 3392 lakosából 2788 román, 542 magyar és 61 roma volt. 2002-ben 3143 lakosból 2530 (80,49%) román, 524 (16,67%) magyar, 86 (2,73%) roma.

  Nevezetességek

   Református templom

  A falu református temploma a 13. században, román stílusban épült, a 14. században átépítették, és egy csúcsíves szentélyt kapott, melynek falára több freskó került. A 19. században a templomot többször is renoválták, eközben a freskók eltűntek, és csak 1927-ben találták meg őket ismét, de a felképeket újból eltüntették. A freskókon többek között Szent László, Szent István és Szent Imre látható, töredékekben Mihály arkangyal, több apostol, valamint Jézus ostorozása. A falképek rekonstruálása és restaurálása jelenleg is folyik. Az Árpád-kori templom a tágabb régió egyik legjelentősebb műemléke.

   Vízimalom

  A faluban egy 1642-ből származó, felújított vízimalom működik.

  Természeti értékei

   Meziádi cseppkőbarlang - Remetétől 9 km-re keletre.

   Egy 400 évesnél idősebb tölgy.

  Események

  Szállás

  Elérhetőség

  Lukács Mihály

  Rmdsz elnök

  0745353760, mlukacs75@gmail.com