Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home2/biharisz/public_html/index.php on line 9
Szorvány települések Bihar megyében
 • Főoldal
 • Hírek
 • Interjú
 • Fórum
 • Galéria
 • Kapcsolat
 • Körösrév

  Fekvése

  Községközpont Nagyvárad és Kolozsvár között, Nagyváradtól 51 km-re. A település 280-370 m tengerszint feletti magasságon, a Király-erdő mészkőtömbjeinek lábainál fekszik.

  Nevének eredete

  Neve a Körösön itt átvezető révvel kapcsolatos. A román név a magyar név fordítása (román: vad = rév, tkp. "Körösrév").

  Története

  Először 1256-ban egy birtokviszály kapcsán történik róla említés, eredeti elnevezése Portus Crisy.

  Mivel az erdélyi fennsíkot magas hegyek, sziklák övezik a Sebes-Körös révi völgye volt az egyetlen könnyen járható kapu Erdély és az Alföld között. Tutajokon szállították az árut(főleg sót) Várad, Budapest felé, hogy aztán a kereskedők eladják vagy másra cseréljék. A hosszú út mentén vámszedőközpontok épültek, egyikük éppen a révi szorosban. A tutajok a ma Tündérvár-nak nevezett részen kötöttek ki-ami lényegében a sziklafalba épült erős torony-míg a vámot rendezték. 1773-ban az összeírás szerint még magyarok laknak itt túlsúlyban, ma a község lakosságának 19,8%-a vallja magát magyarnak.

  1257-ben Pál országbíró, majd Kopasz nádor birtoka, és Sólyomkő vár tartozéka volt.

  1316-ban korona birtok, majd Zsigmond király losonczi Bánffy István-nak adományozta.

  1425-ben a szántai Laczkfi család-nak adományozta.

  1520-ban a vámszedő helyek között tüntették fel.

  Az 1500-as évek második felében a Telegdiek birtoka volt.

  Az 1800-as évek elején gróf Zichy Domokos birtoka volt.

  Az 1900-as évek elején a Zichy, Juricskay és a gróf Batthyány családok, valamint az 1.sz. káptalan birtoka volt.

  Látnivalók

  Erdélyt a gazdag természet dús tárházának is szokták nevezni. "Minden, ami szép és bájos, ami fenséges és elragadó, felhalmozódott itt, mint egy zsúfolt kincses boltban s ennek a boltnak kirakata: Rév és vidéke. Ide kell jönnie az idegennek, a turistának, hogy a tündérkert-ben gyönyörködjék - ha beteg, pihenjen - ha fáradt, éledjen - ha életunt, üdüljön és pezsdüljön - ha elernyedt.

  Az a turista, aki idejön, feltétlenül Révbe jut" - írja dr. Herrmann Antal egyetemi tanár az Erdély című honismereti lapban még 1905-ben. Rév település, román neve Vadu Crisului, elérhető autóval vagy vonattal. Aki személygépkocsival érkezik, az E 60-as főútról Köröstopánál letérve egy kilométer után megérkezik Révre, majd a településen áthaladva, mintegy négy kilométer után a futballpályához, a szoros bejáratához érkezünk. Mivel a községnek három megállója van, ezért azoknak akik vonattal érkeznek Révre azok a második megállónál, a Halta Vadu-Crisului-nál szálljanak le. A sportpályától már csak gyalog lehet bejárni a szorost.

  A Sebes-Körös révi szorosa Rév község és Vársonkolyos között húzódik az ú.n. Cholnoky- mészkőtömbben, mely a Király-erdő mészkőfennsíkjának legszebb része.

  A focipályát elhagyva bal oldalon a Pogyiró-forrásbarlang-ot láthatjuk, majd a Tündérvár fecskefészekszerű őrtornyát pillanthatjuk meg, ahol a fával és sóval megrakott tutajokat vámolták egykoron.

  A révi sziklaszoros a maga groteszk szépségével szinte páratlanul áll. A természetbarát bizonyos ihletettséggel lép a sziklaszorosba, ahol szemét a sziklaalakulatok, fülét pedig a Körös andalító zenéje kötik le, írja néhai Juhász Viktor tanár Rév monográfiájában.

  Kialakításában az oroszlánrész a Sebes-Körösé, de a felszín alatti vizek is hozzájárultak. Míg a Körös felülről támadta a mészkövet, a beszivárgó, felszín alatti vizek belülről és megkezdődőtt a karsztosodás. A festői szépségű, több mint 3 km hosszú, természetvédelmi rezervátum két fő attrakcióval rendelkezik: az egyiket a magas hófehér sziklafalak, másikat pedig a több mint 70 barlang képviselik.

  A Két Püspök sziklagerincében egymás felett következő Pince-, Kecske-, Devence-barlangok mellett az 1903. november 10-én felfedezett közel 1 km hosszúságú Zichy-cseppkőbarlang s a belőle előtörő patak, mely aztán mintegy 16 öl magasból vízesésként hull alá a folyó medrébe csak néhány példa amit az erre járónak kötelezően látnia kell. Valamikor kétféle világítás is volt a barlangban, tájékozódási és hatásvilágítás fényszórókkal. A villamosítást 1969. május 1-jére fejezték be. Három év múlva azonban a villanyvezeték, az égők foglaltai a barlang nagy nedvességtartalma miatt tönkrementek. 2006-ban a Bihar Megyei Tanács pénzügyi támogatása révén a Körösvidéki Múzeum befejezte a föld alatti járatok védőkorlátainak és a villamos hálózat rehabilitációját, így újra gyönyörködhetünk a csodálatos karsztképződményekben. Csak reménykedni lehet abban, hogy a nemrég a Körösvidéki Múzeum használatába került egykori Zichy- menedékház-at is felújítják és a szálló és vendéglő ismét régi fényében ragyog majd. A barlang hétfő és kedd kivételével naponta 9,30- 17,30 óra között látogatható.

  Lehetetlen nem észrevenni a Révi szoros növényvilágának rendkívüli változatosságát, szépségét. Az edényes növények száma 756 faj, ebből 736 virágos növény, 20 páfrányféle, ehhez jön még 96 moha faj és sok-sok gomba, zuzmó és mintegy 1523 egysejtű faj. Ezt a szorost Romániában csak a Tordai-hasadék előzi meg a maga 998 edényes növényfajával - vallja Juhászné Orth Ibolya, ny. tanárnő. Ezt a kiránduló akkor észleli legjobban, ha bejárja a Sebes-Körös bal- és jobb oldalán futó turistautakat. Az EKE tagjai a jelzéseket többször átfestették, az ösvényeket letakarították, így a jelzett utakon (kék csík, kék kereszt, piros, kék háromszög, kék, sárga pont) néhány óra alatt kellemeset kirándulhatunk a tízfalusi Öreg barlang-hoz, vagy a Menekültek- barlangjához.

  Szálláslehetőség

   Cozma – Cori Men panzió

   La Contele Dracula fogadó (Rév és Vársonkolyos határán fekvő)

  Események

  Szállás

  Elérhetőség