Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home2/biharisz/public_html/index.php on line 9
Szorvány települések Bihar megyében
 • Főoldal
 • Hírek
 • Interjú
 • Fórum
 • Galéria
 • Kapcsolat
 • Magyarkakucs

  Fekvése

  A Sebes-Körös völgyében, a Nagyvárad-Kolozsvári vasútvonal mentén fekvő település.

  A falu határában sietve folyik a Sebes-Körös irányába a Dobricsonyi patak, valamikor még az 1970-es években két vízimalom működött a patakon, a falu felső vidékén a Dani malma, az alsó vidéken a patak torkolatánál a Samuka malma. A református temetőben mind a mai napig is megtalálható az egyik molnár sírköve, ami malomkőből készült.

  Története

  Magyarkakucs a Gutkeled nemzetség ősi birtokai közé tartozó település. 1450-ben az álmosdi Chyre család volt a földesura, ezt megelőzően azonban a Báthory család ősének, Báthory Bereczknek fiaié volt.

  Később a Telegdy család kezére jutott, s 1570-ben az e családból származó István és Miklós pereskedtek miatta.

  Magyarkakucsot régebben csak Kakucs néven említették.

  A XX. század elején Zichy Ödönnek volt itt nagyobb birtoka.

  A trianoni békeszerződés előtt a település Bihar vármegye élesdi járásához tartozott.

  Magyarkakucs lakosai földművelő emberek voltak (gabonaféléket, buza, kukorica, burgonya, és kisháztáji zöldségeket termesztettek, az 1900-as évek elejétől kevés szőlő és gyümölcs természtéssel is fogalakoztak.) Állattenyésztésben a szarvasmarha szinte minden háznál megtalálható volt. A környék vadontermő nővénye a sóska, Körösréven ezért a kakucsiakat "sóskásoknak" nevezték.

  1969-től az elektromos áramot is bevezették. A lakosság zöme az esküllői téglagyárban dolgozott, majd az élesdi cementgyárban.

  A magyar lakosság elvándorlása 1970-es években kezdődőtt, de a legtöbben 1990 után hagyták ott a falut. Jelenleg a magyar lakosság évről évre fogy, a helyüket a román lakosok veszik át.

  1989-ig létezett anyanyelvi-magyar oktatás Barabás Anna tanítónéninek köszönhetően.

  Jelenleg csak román nyelven folyik oktatás. Kiemelkedő a falusi iskola, mely 1896-ban épűlt.

  Nevezetességek

  Református templom - Magyarkakucs ősi kis temploma román kori, melyet 1893-ban alakítottak át. Ipolyi Arnold magyar mitológiája is foglalkozott ezzel a kis templommal, amely egy néprege szerint "egyike annak a kilenc kis templomnak, melyet a révi sziklavárban lakozó hatalmas tündér parancsára, egy tündérlány, társnői segítségével egy éjszaka alatt épített, és hogy e nagy munkát ilyen rövid idő alatt elvégezhessék csupa ilyen apró templomot építettek". A templomot 1034-ben alapították. Ennek bizonyítéka a 2007 márciusában a templom felújításakor megtalált, befalazott szelencében lévő levél. Ebben az 1934. április 20.-án kelt levélben a templom akkori református lelkésze, Gyökössy József üzent a késői korok gyermekeinek. A levél hátoldalán áll: "1934 évben volt 900 éves a templomunk". Igazi átványosság az 1890 körül épült vertfalú ház a falu központjában. Jelenleg Domján János tulajdona. Ugyanitt még a patkoló kovácsműhely nyomai is láthatók.

   Híres szülöttei

  Itt született 1939. október 4-én Aniszi Kálmán író, újságíró.

  Testvértelepülés

  Kakucs Magyarország

  Események

  Szállás

  Elérhetőség

  Barabás Imre

  Rmdsz elnök

  0744817666, imre.barabas@yahoo.com